Elég a disznóólból! – 7 tuti tipp a rendrakás nevű játékhoz

rendrakás

Imádom a kertemet gondozni. Ahogy a kertészkedésnél, a gyereknevelésnél is türelmesnek kell lennünk! Nem várhatjuk el, hogy a gondoskodásunk és odafigyelésünk hatására másnapra már be is érik az áhított gyümölcs.
Meg kell várnod, amíg a gyereked a saját tapasztalataiból tanul meg bizonyos dolgokat. Maximum terelgetheted a helyes út felé, de az erőszakos módszereket felejtsd el!

A fenyegetés és a zsarolás csak rövid távon eredményes (dacosabb gyerekeknél még úgy se)? A siker záloga, ha a saját gondolkodásmódodon is változtatsz: a rendrakás ne kötelesség legyen, hanem játék. Ez az egyetlen dolog a gyerekek életében, amire bármikor bármilyen körülmények között könnyűszerrel rá lehet venni.

Íme 7 tuti rendrakási tipp ahhoz, hogy játékos formában rá tudd venni gyermekedet arra, hogy végre pakoljon el maga után.

1.) Dobókocka

Felváltva dobunk a  kockával. Mindenki annyi tárgyat tesz el a játékok közül, ahányat dobott. Ne legyünk túl szigorúak, engedjük a hatos számnál még egy dobást!

2.) Kártyák

Szánjunk rá egy bő órát arra, hogy különböző színű kártyákat készítünk, amikre a szanaszét heverő dolgokat rajzoljuk, vagy szavakat is írhatunk. Egy kártyát húzunk, majd a kártyán szereplő színű vagy formájú tárgyat elpakoljuk. Minél többen vagyunk, annál gyorsabban megy a rendrakás. Így a testvéreket még arra is rá lehet venni, hogy külön szoba esetén a másik szobájában széthányt játékok és ruhák helyrerakásában is segítsenek.

3.) Nem látom, csak tapogatom

Ha az elpakolandó tárgyak mennyisége nem haladja meg a 10-15 darabot. akkor jöhet a szembekötős játék. A feladat egyszerű: felváltva kötjük be egymás szemét és ismerjük fel először a kitapogatott tárgyat, majd próbáljuk meg azt a helyére tenni. Még viccesebb a dolog, ha mindenkinek egyszerre van bekötve a szeme és versenyt hirdetünk. Az nyer, aki több dolgot tud a helyére pakolni “vakon”.

4.) Vigyázz, kész rajt!

Van olyan eset, hogy a lakás minden pontján van némi rumli. Versenyt hirdethetünk, ki rak hamarabb rendet: anya a konyhában, apa a nappaliban, vagy a gyerekek a gyerekszobában. Még díjazni is lehet a győztest valamivel.

5.) Zene

Mindenki a saját maga által választott kedvenc zenéjére, dallamára rak rendet. Bulizunk, táncolunk és közben pakolunk. Jó hangulatú, nevetős rendrakás, nem?

6.) Egy kis magyar óra

Vagy a gyerekek felváltva mondjanak egy-egy betűt, vagy kalapból húzzuk ki azt. Ki tud több padlón heverő játékot elpakolni ezzel a kezdőbetűvel?

7.) Memória játék

Itt nekünk, mint koordináló szülőnek van a legnehezebb feladatunk.

  1. lépés: a szülő memorizálja  a szoba állapotát.
  2. lépés: meghatározott idő alatt annyi játékot rakjanak a helyére a gyerekek amennyit csak tudnak!
  3. lépés: az idő lejárta után a szülő megnevezi a gyerekek által elpakolt tárgyakat. Hogy még nagyobb legyen az izgalom és a móka, a gyerekek kitalálhatnak jutalmat a szülőnek, ha megérdemli 🙂

 

Én ezeket  a “fájdalommentes” praktikákat már kipróbáltam és büszkén mondhatom, hogy MŰKÖDNEK. Két gyerek közül az egyik az egyiknek a másik a másiknak tetszett jobban, de kudarcot egyikkel sem vallottam.

Ti milyen trükköket szoktatok bevetni a cél érdekében?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.